pondělí 4. června 2012

Milada Paulová –" Drahý pane kancléři..."

za těmito slovy se skrývá pozoruhodný příběh osobního vztahu vědkyně Milady Paulové a vrcholného státního úředníka, Přemysla Šámala kancléře dvou prezidentů Československa, Masaryka a Beneše. Příběh je to navýsost osobní, protože je doložen edicí osobní korespondence mezi nimi.  Edice vyšla během dvou let (2011 a 2012) a  jejím vydavatelem je Masarykův ústav a Archiv Akademie věd ČR, v.v.i. Praha. První rozsáhlejší svazek obsahuje korespondenci z let 1921 až 1935. Druhý svazek zahrnuje korespondenci z let 1936 – 1939. V závěru svazku je uvedeno několik dokumentů dokládajících angažovanost Milady Paulové při řešení jistých záležitostí bezprostředně po konci 2. světové války v roce 1945.
Níže uvedené video ozřejmující vznik  vědecké ceny Milady Paulové uvádí obrazový materiál vztahující se  k osobě Milady Paulové.
Odkaz na  letošní vyhlášení této ceny  zazněl i v pořadu dokumentaristy Stanislava Motla Stopy fakta tajemství vysílaném  Českým rozhlasem na stanici PRAHA ČRo 2 v neděli 3.6.2012. Jeho reprízu je možno uslyšet ještě toto úterý 5.6. na stejné stanici po 18. hodině. Tento dokumentární pořad výrazným způsobem akcentuje zaujatý přednes citace z některých listů Milady Paulové panu kancléři. (Když jsem naslouchal ženskému hlasu přednášejícímu až s emotivním nasazením z Miladiných listů, napadla mě myšlenka, že v sobě tento materiál skrývá potenciál dramatického zpracování k hereckému přednesu. Je to námět daleko více povznášející a obohacující než dnešní rychlá zpracování a uvádění tragikomických kauz ze současné politické scény).
 Motlův dokument nesoucí stejný titul jako knižní edice "Drahý pane kancléři..." je možno nalézt i v dalším čase na internetových stránkách ČRo 2.

Žádné komentáře:

Okomentovat