čtvrtek 19. února 2009

Jak je to s anděly?

Jak je to s anděly?
Abrahám poslal svého nejstaršího služebníka do krajů z nichž pocházel, aby přivedl nevěstu pro jeho syna Izáka. Služebník poté co dorazí na místo řeší problém, jak poznat a vybrat tu pravou. O tomhle problému, problému zdaru oné dlouhé cesty věděl dobře i Abrahám a proto ve víře už před cestou ujistil svého služebníka, že na splnění úkolu nebude sám: "Hospodin před tebou pošle svého anděla." Když v knize Genesis čteme vyprávění o tom s čím a s kým se služebník setkal v Abrahamově staré domovině o žádném andělu neslyšíme a přesto pochopíme, že služebník nebyl odkázán sám na sebe a své pocity ale, že  "v tom" s ním byl někdo od Boha.
Petr je ve vězení. Je střežen tak bedlivě, že z lidského pohledu není šance, aby byl osvobozen nějakým lidským zákrokem zvenčí o jeho vlastní schopnosti  vymanit se z pout, která jej svírala už vůbec nebylo možné ani uvažovat. A přesto byl pout zbaven a vyveden na svobodu. Lukáš, který přináší tento příběh, mluví o andělovi jenž zakročil ve prospěch a pro záchranu Petra.
V Nazaretě vstoupil o jedné sobotě do synagogy Ježíš. Dostal slovo a mnoho lidí, kteří tam byli žaslo a ptalo se: "Odkud to ten člověk má?... Což to není ten tesař, syn Mariin a bratr Jakubův, Josefův, judův a Šimonův? A nejsou jeho sestry tady u nás?" Byli tak slepí a hluší, že nepoznali, že uprostřed nich je někdo větší než například anděl.
Anděl je posel, posel Boží a Bůh není nikterak limitován v tom jak mezi lidmi a s lidmi může a chce jednat.
K téhle záležitosti mi přijde jako zajímavý a doplňující úryvek z Lukáše 10,17-20 kde se vypráví o návratu "sedmdesáti jiných", které Ježíš poslal před sebou do každého města a místa, kam měl sám jít. Oni mu s radostí líčili jak byli úspěšní, že i démoni se jim podrobovali v jeho jménu. Ježíš jim naslouchal a pak je vrátil zpět do reality: "Ano, dal jsem vám moc šlapat po hadech a štírech a po veškeré síle nepřítele, takže vám nic neuškodí. Z toho,  že se vám podrobují duchové se neradujte. Mějte však radost z toho, že vaše jména jsou zapsána v nebesích!" Nebylo i těchto sedmdesát posly Božími, vždyť je poslal sám Ježíš Syn Boží. I my se za určitých okolností  můžeme stát Božími posly, anděly, služebníky Božími. Vždyť víra, která v nás z Boží milosti je přítomna nám nebyla svěřena jen pro nás, pro náš užitek.