pondělí 16. dubna 2012

Rozloučení se "Šeďouškem"

Poslední zastávka v Ledči k posílení posádky

Sloužil více než dvacet let. Většinu svého života prožil v téměř horských podmínkách Prosetínska U Bystřice nad Pernštejnem. Domovským sídlem mu byla byla malá vesnička Brťoví. Posledních několik málo let mu bylo dopřáno prožít v hlavním městě Praze v jedné z jejích rezidenčních čtvrtí. Když stál zaparkován mezi osobními vozy vyrobenými v těchto letech vzbuzoval údiv i soucit. Navzdory tomu poskytoval dobré služby mladé rodině nejen při cestách po nejbližším pražském okolí. Byl schopen absolvovat spanilé jízdy  do Perly Posázaví. A nejen sem, jeho cesty vedly až na dalekou Moravu do Lipové. Užil si i dovolenkové cestování po české krajině. Nikdy nezklamal vždy svoji smíšenou posádku v pořádku dovezl domů.
Léta stáří se však přece jen začala hlásit o své. Bohudík bylo to vždycky takovým způsobem, že to nebyla kompletní posádka kdo se ocitl v jakémsi ohrožení. Byly to ale svého druhu vzkazy majiteli, že "Šeďochův" čas se naplňuje. První důrazný vzkaz přišel o vánocích roku 2010. To byl "Šeďoch" na výjezdu v Perle Posázaví. Pan majitel mi dělal tu dobrou službu, že mne vezl do Humpolce kde jsem konal bohoslužby. Stalo se to při cestě tam. Byli jsme na nejvyšším bodu cesty nad Speřicemi, když jsme  uviděli osobní auto sjeté z vozovky do škarpy. Jeho řidič stál na silnici a proto jsme zastavili. Nic od nás nepotřeboval a tak jsme se rozjeli na další cestu. Jenomže záhy se objevil problém, kouřilo se nám z motorového prostoru. Trochu komplikovaně jsme dojeli do Humpolce a podobně nakonec i domů. Problémem byla opotřebovaná spojovací hadička chladicího systému. Poslední razantní vzkaz, že už toho má dost podal "Šeďoch" před letošními  velikonocemi. Byla před ním dlouhá cesta na Moravu a zpátky do Prahy. V Havlíčkově Brodě řekl: "Tak moji milí už končím, věřte, že  je to i ve vašem vlastním zájmu, nerad bych vás měl na svědomí." Nechal si upadnout výfukové potrubí.
V Havlíčkově Brodě jsme mu našli klidné místo kde vyčkal dne kdy  se vydá na svoji poslední cestu. Ten den přišel dnes odpoledne. "Šeďoch" projevil ještě dobrou vůli a nechal se natolik poopravit, že byl schopen vlastním pohonem absolvovat svoji závěrečnou cestu jako automobil vlastnící patřičná oprávnění k cestování po veřejných komunikacích. Jeho cesta vedla z Havlíčkova Brodu přes Ledeč nad Sázavou do blízkosti místa kde jeho motoristický života bude zcela  uzavřen. Děkujeme za dobré služby tomuto autu i těm, kteří je před více jak dvaceti lety vyrobili aby dělalo čest značce ŠKODA.
Poslední sbohem "Šeďoušku", tohle něžné jméno ti dala jedna z tvých stálých pasažérek Kristýnka.