úterý 11. srpna 2009

Ledečská radnice dokončuje v těchto d...

Ledečská radnice dokončuje dílo zkázy.
Kdo se v perle Posázaví vydal 11.srpna 2009 na západní stranu Husova náměstí a dál po nábřeží řeky Sázavy došel k torzu budovy místního kina. Ještě před několika dny byla i z dálky vidět odkrytá konstrukce krovů střechy. Nedlouho nato již bylo možné spatřit jak zájemci rozřezávají zdravé dřevo, které mohlo ještě dlouho plnit svou funkci nosné konstrukce střechy, vlastně jediné budovy ve městě původním záměrem určené k poskytování kulturních zážitků obyvatelům Ledče nad Sázavou.
Chyběla přinejmenším dobrá vůle zastupitelů, není-li za tím něco daleko horšího, a budova kina mohla stát na břehu řeky nejen dál ale i plnit svou funkci poskytovatele přístřeší pro konání nejen filmových představení ale i jiných kulturních akcí. Ohlédneme-li se v čase zpět je zřejmé, že záměr demolice tohoto kulturního stánku se u obyvatel města nesetkával od svého počátku
s podporou. Naopak.
Nahlíženo zvenčí, bez znalosti vnitřních poměrů v zastupitelstvu města, jeví se takovému pozorovateli, že hlavní aktér, který za touto barbarskou aktivitou stojí, je sám starosta města Stanislav Vrba. Co nabízí náhradou? Sestru Penny Marketu, Billu. Je pravda, že obyvatelé Ledče dlouho volali po tom, aby se ve městě objevila prodejna typu Penny, protože Ledeč byla dlouhou dobu vyhlášená nepřítomností konkurence v této branži. Penny dnes na území města je, je tu i jiná prodejna tohoto druhu Coop Diskont a vyšší standart obsluhy zákazníků poskytuje prodejna řetězce Coop Sázavanka na Husově náměstí. Proč tedy ještě Billa?
Když už majitel, který Billu provozuje, pojal ten záměr se v Ledči uchytit je neobhajitelné, že mu představitelé města vydali v šanc právě budovu kina. Ano starosta Vrba už před několika lety obhajoval záměr zbořit tento dům náročností jeho údržby. Jistě každý dům potřebuje v průběhu let údržbu a případně i opravy. Tak to je s každým lidským dílem. Podstatné je čemu chceme dát přednost, co je naší prioritou. V Ledči v myslích a rozhodování jejích radních dostal přednost kšeft a kultura byla "zaříznuta".
Když jsem v úterý 11.srpna dopoledne zašel na západní stranu Husova náměstí a dál ke kinu spatřil jsem pokročilý obraz zkázy. Rameno bagru se nelítostně zahryzávalo do zdí budovy, která generacím ledečáků poskytovala nejen zábavu ale i příležitost shlédnout řadu hodnotných filmových děl. Starosta Vrba a zastupitelská company místo toho nabídne obyvatelům perly Posázaví další "chrám" molocha konzumu.
Jan Hálek.