středa 13. dubna 2011

Když jsou v čele státu nezodpovědní lidé

Magdaléna Trusinová: Pár slov k „pochodu" v Krupce - ČRo Rádio Česko (Český rozhlas)
Tenhle příspěvek z Rádia Česko si lze přečíst, nebo, a já to dělám raději, prostě přehrát. Krupka, Nový Bydžov a jak jsem se dočetl chystá se také Brno i tam chtějí pochodovat členové a příznivci DSSS. Na Facebookovém profilu Církve československé husitské se vede debata zda je to správné pořádat jakési antiakce třeba ve formě modlitebních shromáždění. Česká policie je v komentářích podporujících odpor proti těmto pochodům obviňována z neschopnosti až je jí příčítáno, že vlastně straní DSSS. Nejsem schopen tohle zodpovědně posoudit protože o tom jenom , slyším a jakýsi selektovaný výběr mohu vidět v televizi.
Vidím tu ale jiný problém, který jen zdánlivě nemá nic společného s těmito pochody a reakcemi vůči nim. Máme stát o němž ještě pořád uvažujeme jako o státu demokratickém. Jenomže ten stát začíná dost pofidérně fungovat. Občané jako voliči si demokraticky zvolili zástupce do parlamentu i do senátu. Zvolili je proto, aby v jejich zastoupení stát řádně spravovali. To čeho jsme v poslední době, nejen dnech, svědky v občanech nemůže vyvolávat nikterak uspokojující pocity pokud jde o správu jejich, našeho státu. Budu teď velmi prostořeký, ale neznám přiléhavější způsob jak jinak hodnotit, kvalifikovat jednání politiků dnes stát spravující koalice. Nelze již věřit jediné slovo nikomu z nich,  dělají si "z huby sráč". Oni to  nazývají  mystifikací. Tak nebo onak stalo se v těchto patrech české společnosti normálním lhát. Sobě vlastním způsobem to potvrdil i "pan kníže" výrokem o hlouposti pana Bárty v záležitosti, kde jsou ostatní ve svém uvažování naprosto stejní jen jsou v jeho praktikování fikanější, zřejmě včetně samotného knížete.
A tenhle spolek zabývající se již výhradně sám sebou potom zcela zákonitě nemá čas ani pomyšlení na to, aby se zabýval takovými společenskými záležitostmi, které získávají svoji viditelnou podobu v pochodech  Novým Bydžovem, Krupkou a jak je avizováno také Brnem. Demokraticky zvolení politici svým počínáním  kompromitují politiku a jasně dokazují, že politika jako taková svinstvem není ale svinstvo z ní dělají oni a tak otevírají prostor zatím netušenému zlu, které čeká na svoji příležitost.