pátek 26. března 2010

Do svatého týdne

Do svatého týdne

řada biblických textů k rozvažování

BŮH
...vše co Bůh stvořil, je dobré a nic, co se přijímá s díkůvzdáním není třeba odmítat; posvěcuje se to Božím slovem a modlitbou                                                        1.Timoteovi 4,4

SATAN
"Zkus vztáhnout ruku a sáhnout na všechno, co má...". "Tak dobrá," řekl Hospodin satanovi. "Všechno, co má, ať je ve tvé moci. Jeho samotného se nedotkneš!"      Jób 1,11.12

"Kůži za kůži! Za svůj život člověk dá vše co má, namítl satan Hospodinu. "Zkus ale vztáhnout ruku a sáhnout mu na tělo a kosti..."  "Tak dobrá," řekl Hospodin satanovi. "Ať je ve tvé moci. Musíš ho ale nechat naživu."                                                        Jób 2,4–7a

Poznámka: Z rozhovoru Hospodina se satanem je zřejmé, že satanovo podezření – osočení Jóba bylo bezdůvodné. Slyšíme-li přesto z Hospodinových úst, že se dal přimět, aby  bezdůvodně mořil člověka o jehož věrnosti nemohlo být pochyb, pak nás Písmo konfrontuje s nezvykle silným antropomorfismem. V Talmudu je možno číst slova rabiho Jóchanana pravící, že by se něco takového nesmělo ani vyslovit, kdyby to nestálo přímo v Písmu sv.. Tento antropomorfismus upozorňuje na to, že Hospodinovo nepochopitelné počínání je "dílo jemu nevlastní" (Iz 28,21), skrývá se za ním soucitné a dobrotě nakloněné srdce.
Hospodinovu milosrdenství není nikdy konec. Ač trestá (viz kompetence satanova) zůstává milosrdný.

GETSEMANE
Ježíš se modlil: "Otče můj, nemůže-li mě tento kalich minout, ale musím ho vypít, ať se stane tvoje vůle!"                                                                                Mt 26,42

V tom na něj začala padat hrůza a tíha. Řekl jim: "Je mi úzko až k smrti." Kousek poodešel, padl na zem a modlil se, aby ho, je-li to možné, ta hodina minula. Tehdy řekl: "Abba, Otče, pro tebe je možné všechno. Odejmi ode mě tento kalich! Ať se však nestane má vůle, ale tvá."
                                                                                                Mk 14,32-37

Tehdy se ukázal anděl z nebe a posiloval ho. Ve smrtelném zápase se tedy modlil ještě vroucněji a jeho pot stékal na zem jako krůpěje krve
                                                                                                L 22,44

ZRADA
Vtom přišel Jidáš, jeden ze dvanácti... Jeho zrádce...ihned přistoupil k Ježíši a políbil ho se slovy: "Buď zdráv Rabbi!" Ježíš mu řekl: "Příteli, proč jsi přišel?"
                                                                                                 Mt 26,47.49

Vtom přišel Jidáš, jeden ze dvanácti... Jeho zrádce přistoupil k Ježíšovi a políbil ho se slovy: "Rabbi, Rabbi!"
                                                                                                  Mk 14,43.45

Ještě to nedořekl a byl tu houf lidí v čele s Jidášem, jedním ze dvanácti. Přistoupil k Ježíšovi, aby ho políbil, ale ten mu řekl: "Jidáši, to polibkem zrazuješ Syna člověka?"
                                                                                                 L 22,47.48

To místo však znal i jeho zrádce Jidáš. Jidáš vzal s sebou oddíl vojáků a chrámovou stráž od vrchních kněží a farizejů a přišel tam s lucernami, pochodněmi a zbraněmi. Ježíš, vědom si všeho, co jej čekalo, jim vyšel vstříc se slovy: "Koho hledáte?" Ježíše Nazaretského!" odpověděli. "To jsem já," řekl jim (jeho zrádce Jidáš stál mezi nimi).
                                                                                                 J 18,3-6

PILÁT HOVOŘÍ S JEŽÍŠEM
"Nevíš, že mám moc tě ukřižovat anebo tě propustit?" Ježíš odpověděl: "Neměl bys nade mnou žádnou moc, kdyby ti nebyla dána shůry."
                                                                                                 J 19,10.11

KŘÍŽ
"Spolehl se na Boha, tak ať ho teď vysvobodí, jestli o něj stojí!" Okolo třetí pak Ježíš hlasitě vykřikl: "Eli, Eli, lama sabachtani?" to je: "Bože můj, Bože můj, proč jsi mě opustil?"

HROB
Josef koupil plátno, sňal Ježíše s kříže, zavinul ho do plátna a položil do hrobu, který byl vytesán ve skále, a ke vchodu do hrobu přivalil přivalil kámen.
                                                                                                 Mk 15,46

VZKŘÍŠENÍ
S rozechvěním a s nesmírnou radostí pospíchaly ženy od hrobu. Cestou se s nimi náhle setkal Ježíš. "Buďte zdrávy," řekl. Padly před ním na kolena, objímaly mu nohy a klaněly se mu. "Nebojte se," opakoval jim Ježíš.
                                                                                                 Mt 28,8-10

V neděli ráno, když Ježíš vstal z mrtvých, ukázal se nejdříve Marii Magdaléně. Potom se dvěma ukázal jiným způsobem na cestě, když šli na venkov. Nakonec se ukázal jedenácti, když byli spolu u stolu.
                                                                                                 Mk 16,9

Ježíš stanul uprostřed nich. "pokoj vám," řekl. "Proč jste tak vylekaní?  Proč jste na pochybách? Podívejte se na mé ruce a nohy – jsem to já! Dotkněte se mě a přesvědčte se: duch, nemá maso a kosti; jak vidíte, já je mám!"
                                                                                                 L 24

Potom se Ježíš znovu ukázal učedníkům u Tiberiadského jezera. Za svítání stál na břehu (učedníci ale nevěděli, že je to on). "Nemáte něco k jídlu hoši?" zavolal na ně. "Nemáme," odpověděli.  "Hoďte síť napravo od lodi a něco najdete," řekl jim. Hodili tedy síť a až ji ani nemohli utáhnout, kolik v ní bylo ryb. Učedník, kterého Ježíš miloval, tehdy řekl Petrovi: "To je Pán!"