pondělí 30. března 2009

Nedávno jsem psal o filmu jehož témat...











Nedávno jsem psal o filmu

jehož tématem byla manipulace člověka člověkem. Dnes se jen krátce pokusím o pohled na tohle téma ve světle evangelia. 
Evangelisté často mluví o tom, že kolem Ježíše se shromažďovaly zástupy lidí a někdy jej doslova pronásledovaly. Pokud k něčemu podobnému docházelo v případě jiných osob 
a ono k tomu dochází i v naší době, pak bylo a je aktuální i dnes se ptát zda tu nehrozí oněm davům ze strany těch kolem nichž se shlukují nebezpečí manipulace. Každopádně ti "zbožňovaní" se v tomto pokušení nacházejí. I Ježíš tohle pokušení poznal, dosvědčuje to vyprávění o jeho pokušení na poušti.



Sledujeme-li však Ježíše pozorně pak shledáváme, že tomuhle pokušení nepodlehl. Nemanipuloval lidmi ale také nenechal lidi aby manipulovali s ním. Byl a zůstal svůj za všech okolností, zachoval si vnitřní svobodu a v ní  jednal, žil. Ježíš hrál poctivou hru 
k lidem, které povolával, k lidem, kteří jej ze své vůle  chtěli následovat. Tak tito lidé z Ježíšových úst slyšeli, že žádný, kdo se nerozloučí se vším co má nemůže se stát jeho učedníkem a chce-li jej někdo následovat ať si uvědomí, že on Ježíš nemá kde by hlavu složil. Vyjmenování všech těchto skutečností je pádným důkazem, že Ježíš není falešný hráč a svůdce sledující výhradně svůj prospěch na úkor lidí, jež by takto oklamal. Nejen to, Ježíš lidi vede k tomu, aby se nepřetvařovali a tak neklamali sebe samotné.


A co my, kteří jsme ve službě evangeliu? Nejsme ohroženi pokušením stát se manipulátory lidí, kteří k nám přicházejí, aby slyšeli evangelium? Tohle nebezpečí, myslím, je docela aktuální a to jak tehdy, když patříme k těm, kteří mají "plný kostel" nebo jsme ti, kteří stojí tváří v tvář jen několika jedincům ztrácejícím v chrámové prostoře. Důvody jsou sice pokaždé jiné ale původce pokušení je stále týž, byť pokaždé v jiném převleku.