pondělí 6. dubna 2009

Letošní Květná (pašijová) neděle a s ...






Letošní Květná (pašijová) neděle
 
a s ní spojená evangelní zvěst u nás v České republice dostaly zvláštní konotace díky tomu, že v ten den v naší republice pobýval americký prezident Barak Obama.
Texty evangelistů, které se přímo vztahují k této neděli  líčí Ježíšův vjezd do Jeruzaléma. Obrazem, který v nich vytvářejí  činí tuto událost blízkou chápání lidmi naší doby. Ježíš se setkává, díky pověsti jež ho předchází, s projevy velkého lidského očekávání a toho čemu dnes říkáme popularita. Vzápětí nato při další četbě shledáváme jak tato přízeň lidí je vrtkavá. I ti nejbližší z jeho kruhu pod tlakem vnějších okolností se od něho odklánějí a v jednom případě  takový člověk jedná přímo proti němu.
Baracka Obamu rovněž předchází pověst člověka v něhož lidé a nejen v Americe vkládají velké naděje, spojují si s ním velká očekávání. Snad neoslyší tento státník hlas Václava Havla, který jej na tuto skutečnost a na její rizika při osobním setkání upozornil. Havel přímo mluvil o natolik možném radikálním obratu v mínění veřejnosti o Baracku Obamovi, že nadšení pro něho se promění v nenávist.
Ještě jeden zvláštní postřeh budu mít spojen s Obamovou návštěvou v Praze spojen. Obama na Květnou neděli dopoledne v 10 hodin na Hradčanském náměstí pronesl jediný veřejný projev na veřejnosti. Byl to jeho první veřejný projev v Evropě od chvíle kdy se ujal úřadu prezidenta USA. Na místě si jej vyslechlo asi 10 000 lidí. I tato událost dostala zvláštní konotaci s Květnou nedělí a jejím poselstvím. Z bezpečnostních důvodů se nemohla v katedrále na Pražském hradě konat tradiční bohoslužba. Náhradní prostor pro liturgii Květné (pašijové) neděle byl nalezen v chrámu Panny Marie pod Týnem, kde v husitských dobách sídlila husitská konzistoř. 
Jako byl Kristus po slavnostním vítání nakonec v hanbě a ponížení vyveden za hradby města a tam ukřižován, tak i Kristus Oslavený, který zaslibuje i dnes svůj příchod doprostřed církevního shromáždění v Duchu svatém, byl tentokrát vykázán do podhradí, aby nebyla narušena bezpečnostní opatření činěná na ochranu  smrtelníka o kterém média mluví jako o nejmocnějším muži planety.


Žádné komentáře:

Okomentovat